WELKOM OP DE SITE VAN AART VELDMAN

De Drei Zinnen zijn een indrukwekkende drievoudige bergtop op de grens tussen de Italiaanse regio's Trentino-Zuid-Tirol en Veneto, tussen de provincies Bozen-Zuid-Tirol en Belluno en tussen de gemeenten Toblach en Auronzo di Cadore. Wikipedia.

Een bergwandeling in de Dolomieten in Italie

De Dolomieten , Italiaanse Dolomieten , Ladin Dolomieten zijn een bergketen van de Zuidelijke Kalkalpen , maar ook om zijn zuidelijke Alpen toegeschreven. Ze zijn gevestigd in de regio van Veneto en Trentino-Zuid-Tirol in Italië of - In ongeveer gelijke delen - de provincies Belluno , Zuid-Tirol en Trentino . Sinds 2009 delen van de Dolomieten UNESCO Werelderfgoed Dolomieten .

 

De hoogste berg van de Dolomieten is de Marmolada met 3342 meter hoogte. Andere bekende pieken of massieven zijn de Three Peaks , de Sella , de Rose Garden , de Sciliar , de Geisler en Sasso Lungo .

 

Jennie en ik waren daar in 2004 met vakantie. Het is daar prachtig, je moet wel van wandelen houden. Daarnaast is een bezoekje aan Venetie ook de moeite waard.

We stonden op een camping in Cortina D'ampezzo in de Dolomieten.

 

Een weekje Nice. Ik was daar samen met mijn zoon Martijn, die in Nice een werkopdracht had. Hij heeft een timmerbedrijf www.mv-onderhoud.nl

Omslag nieuwe boek:

'De IJssel van Westervoort naar Kampereiland. Verschijnt begin 2018

Nog wat kleinigheden en het boek ‘De IJssel van Westervoort naar Kampereiland is klaar. Bijna een jaar langs de IJssel gezworven om te ontdekken: die IJssel die zo op je inwerkt. Al jaren fietst ik langs die IJssel met in mijn achterhoofd: hier wil ik nog eens een boek over schrijven. Nu is het zover, het manuscript is bijna klaar, nog wat kleine dingetje aan de cover en het geheel kan naar de drukker.

Mijn verhaal begint in Westervoort en eindigt op Kampereiland. Voor mij het meest een totaal onbekend gebied. Maar als je in de geschiedenis duikt van zo’n stad of welk dorp ook kom je verrassende dingen tegen. Zo vertelde mij iemand in Veessen het verhaal van de Kozakken die een houtenbrug bouwden over de IJssel om de Fransen Nederland uit te drijven en ook nog gelukt is ook. Het pontje van Veessen naar Fortmond heet nu nog steeds het Kozakkenveer. Kampen die vroeger de sigarenstad heette met het verhaal over de laatste sigarenmaker Tinus Vinke. In mei 2017 overleed Tinus Vinke op zijn 91ste levensjaar. Zo zijn had veel interviews met mensen, met hun eigen verhaal vertellen over de IJssel. De prachtige Hanzesteden zoals: Kampen, Hattem, Zwolle, Deventer, Zutphen, Doesburg en Westervoort die handel met elkaar dreven met zijn monumentale gebouwen . De tientallen steenfabrieken. De oorlogen, Heel bijzonder is De IJssellinie bij Olst een militaire verdedigingslinie die tussen 1951 en 1954 langs de IJssel gebouwd werd om Nederland door middel van inundatie (het onder water zetten van land) te beschermen tegen een landinvasie. Hoewel de IJssel meerdere malen cruciaal bleek bij de verdediging van Nederland. Om bij een eventuele aanval van oorlog met het Warschaupact. De overstromingen van de IJssel die de nodige overlast veroorzaakten. Vandaar het project ‘geef de rivier de ruimte’. De hoogwatergeul bij Kampen (Reevediep) en in de buurt van Wapenveld waterkeerdam.

Zo heeft het boek 185 pagina met kleurenfoto’s en harde cover, vorm gekregen. Begin volgend jaar te bestellen bij de boekhandel of www.boekenbestellen.nl Kijk ook eens op mijn site aartveldman.nl

 

 

Mamuntisunio, el photonius - Jalium calaniluitus