WELKOM OP DE SITE VAN AART VELDMAN

Jonnie en Thérèse: ‘Eten en drinken doen we elke dag, maar deze dagelijkse behoefte maken wij graag tot een feest voor u, zodat u deelgenoot wordt van onze liefde voor lekker eten en mooie wijnen. Wij zijn allebei opgegroeid in deze omgeving. Een wereld van snoekbaars vangen, watermunt plukken, boleten en cantharellen zoeken en met de punter de eendenkooi in. Vindt u het gek dat we daardoor verliefd zijn geworden op al die prachtige regionale producten?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omslag nieuwe boek:

'De IJssel van Westervoort naar Kampereiland. Verschijnt begin 2018

Nog wat kleinigheden en het boek ‘De IJssel van Westervoort naar Kampereiland is klaar. Bijna een jaar langs de IJssel gezworven om te ontdekken: die IJssel die zo op je inwerkt. Al jaren fietst ik langs die IJssel met in mijn achterhoofd: hier wil ik nog eens een boek over schrijven. Nu is het zover, het manuscript is bijna klaar, nog wat kleine dingetje aan de cover en het geheel kan naar de drukker.

Mijn verhaal begint in Westervoort en eindigt op Kampereiland. Voor mij het meest een totaal onbekend gebied. Maar als je in de geschiedenis duikt van zo’n stad of welk dorp ook kom je verrassende dingen tegen. Zo vertelde mij iemand in Veessen het verhaal van de Kozakken die een houtenbrug bouwden over de IJssel om de Fransen Nederland uit te drijven en ook nog gelukt is ook. Het pontje van Veessen naar Fortmond heet nu nog steeds het Kozakkenveer. Kampen die vroeger de sigarenstad heette met het verhaal over de laatste sigarenmaker Tinus Vinke. In mei 2017 overleed Tinus Vinke op zijn 91ste levensjaar. Zo zijn had veel interviews met mensen, met hun eigen verhaal vertellen over de IJssel. De prachtige Hanzesteden zoals: Kampen, Hattem, Zwolle, Deventer, Zutphen, Doesburg en Westervoort die handel met elkaar dreven met zijn monumentale gebouwen . De tientallen steenfabrieken. De oorlogen, Heel bijzonder is De IJssellinie bij Olst een militaire verdedigingslinie die tussen 1951 en 1954 langs de IJssel gebouwd werd om Nederland door middel van inundatie (het onder water zetten van land) te beschermen tegen een landinvasie. Hoewel de IJssel meerdere malen cruciaal bleek bij de verdediging van Nederland. Om bij een eventuele aanval van oorlog met het Warschaupact. De overstromingen van de IJssel die de nodige overlast veroorzaakten. Vandaar het project ‘geef de rivier de ruimte’. De hoogwatergeul bij Kampen (Reevediep) en in de buurt van Wapenveld waterkeerdam.

Zo heeft het boek 185 pagina met kleurenfoto’s en harde cover, vorm gekregen. Begin volgend jaar te bestellen bij de boekhandel of www.boekenbestellen.nl Kijk ook eens op mijn site aartveldman.nl

 

 

Mamuntisunio, el photonius - Jalium calaniluitus