WELKOM OP DE SITE VAN AART VELDMAN

Voordat ik echt in de fotografie kwam en mijn vak werd, had ik al een tijdje de fotografie als hobby. Ik denk dat ik 14 jaar oud was toen ik mijn eerste opname maakte.

 

Ik weet nog precies wat dat was, een ijzeren hek op Landgoed IJsselvliedt in Wezep. Die foto moet nog ergens in een grote doos op zolder liggen.

 

Pas in 1976 stuurde ik mij eerste opdracht naar de krant, dat was een in elkaar gewaaide schaftkeet na een grote storm.

 

Doordat een fotograaf uitviel kwam ik in het fotografenbestand van de toen Zwolse Courant en kreeg daardoor veel opdrachten. Later kwamen daar diverse dag/week en vakbladen bij.

 

In mei 1995 veranderde er veel. De doka ging dicht en de computer

 

kwam op het bureau. De trouwe negatieven camera ging de kast in

 

en het digitale kwam daarvoor in de plek. Alles werd vanaf deze tijd

 

met de computer digitaal bewerkt. Een enorme vooruitgang.

 

Niet meer elke avond naar de redactie in Zwolle, maar gewoon via de digitaleweg de foto's versturen. Het grote voordeel was dat je bij grote persbureau je foto's op het net kon zetten

 

Het schrijven van boeken begon in 1982. Het eerste boek "Noord Veluwe Vroeger en Nu", was een boek met oude foto's met daarnaast de situatie van toen. Het was een heel gezoek de namen van de oude bewoners van toen op te sporen ( oude foto's rond 1900 ).

 

Inmiddels zijn er ongeveer 29 boeken verschenen van allerlei onderwerpen. Zoals: Markante mensen, over dieren, bloemen, orgels. Zes van die boeken heb ikzelf geschreven.De rest samen met, Klazien uit Zalk, Dirkje Sneller, Willem Gunneman, Dick van der Veen en nog vele anderen schrijvers. Al deze boeken voorzag ik van foto's. Twee boeken die ik schreef gingen over de Etherpiraterij. Er kwamen wat kinderboeken bij en de eerste roman schreef ik over Bart die het met de liefde niet zo nauw nam.

 

In 2005 ben ik met pensioen gegaan. Veel werk voor de media doe ik niet meer.

 

Maar het schrijven van boeken hoop ik nog een tijdje te doen.

 

Het eerste kinderboek is af. De titel 'Dieren vertellen' is een boek waar de dieren zelf hun eigen verhaal vertellen. Het laatste boek (2011) "Toen was het stil" gaat over de mkz die tien jaar geleden uitbrak. Het leed en verdriet van de boeren en hobby boeren uit die tijd was voor hen een verschrikkelijke ervaring.

De eerste roman De weg naar nergens een roman van is klaar. De tweede roman Het raadsel van Meerdijk komt binnenkort ( maart 2017) kan via www.boekenbestellen.nl besteld worden.

Verder werk ik bij www.locourant.nl als cameraman en monteer de opgenomen films voor Loco-tv

Wat verder plannen zijn? We zien wel.

 

Presentatie van een van mijn boeken

 

Mamuntisunio, el photonius - Jalium calaniluitus